Monday 8 August 2011

~Kari Udang~ Juadah Berbuka hari Ke 8 berpuasa...

Diam tak diam dah Hari Ke-8 kita berpuasa, rasa cepat sungguh masa berlalu..tapi rasa excited nak sediakan juadah sebelum berbuka masih lagi berkobar2..hehe

Untuk Juadah kali ni cuma masak Kari Udang je la, sebab sayur semalam masih ada lagi..sayang rasa nak buang, masih boleh dimakan lagi..kalu namanya udang, kitorang 3 beranak memang feveret..hehe lagi2 sikecik tu, kalu udang goreng makan nasi ngan kicap pun jadik...

Kari Udang
Bahan Utama
500 gram Udang Sederhana
Bahan Dihiris
1/2 Biji Bawang Besar
2 ulas Bawang Putih
Sehiris Halia
Bahan Kisar
1 Cawan Santan pekat
1 Cawan Santan Cair
1/2 Pek Serbuk Kari Udang Babas
Lain2 Bahan
Serbuk Jintan Manis + Jintan Putih (ada jual kat kedai dah dalam bentuk serbuk)
3 Tangkai Daun Kari
Sebiji Tomato Dipotong
4 Sudu Makan Minyak Masak
Cara2
Panaskan Minyak Masak
Masukkan Serbuk Jintan Manis + Jintan Putih & Daun Kari
Masukkan Tomato
Tumis bahan dihiris hingga naik bau
Masukkan Bahan Kisar B, kacau sedikit & Biarkan hingga mendidih & pecah minyak
Masukkan Garam & Gula secukup rasa
Masukkan Udang & tunggu hingga lebih kurang 3-5 minit.
Tutup api
***Tips udang tidak boleh dimasak lama2 nanti jadik kecut..

Ni cara aku masak yg express.. hehe, kalu org dulu2 dia akan masukkan kari dulu pastu santan sikit demi sedikit..kalu aku, aku buh je sekaligus..malas nak masuk sikit2 cam leceh jek..hehe..tapi rasa memang tak lari..yang penting sedap sebab ada rasa manis udang...hehe




Oh "Sambal Taun Kulit Lembu" @ Bazar Ramadhan Tanjung Karang D'best..

Balik kampung hujung minggu lepas memang best..dapat berbuka dengan family (walaupun semua x balik) tapi best jugak...2 kali dapat berbuka kat Teluk Intan...hehe, jadila..3 hari sebelum Raya balik nanti, dapatla berbuka sekali lagi dengan family sebelum bertolak kat kampung Mentua (raya tahun ni di kampung Mentua kat Bandar Bahru, Kedah)....

Pastu Ahad yang lepas ni, balikla kami 3 beranak kembali ke Desa Coalfield tercinta..kali ni ikut Jalan Kuala Selangor, konon nak cuba highway baru (Highway Latar)..tapi tak kesampaian....

Bila lalu Kuala Selangor time bulan pose memang tak sah kalu tak singgah Bazar Ramadhan Tanjung Karang..alaa, yang dekat ngan 'flyover' tu...memang best, banyak pilihan lauk-pauk & kuih muih..terutama lauk-pauk & kuih muih tradisi jawa..hehe, situ kan majoriti Jawa & ada juga yang Banjar...Antara yang best Sambal Taun (My feveret), Pecal, Pecel Lele (Ikan Keli Salai dimasak lemak Cili Api), Soto, Nasi Ambeng, Sambal Goreng, Kuih Talam Berlauk, Kuih Tepung Torak & macam2 lagi la yang menggugat naluri rasa tamak nak beli semua yang ada sebab tengah lapar..hehe..

Tapi akhirnya yang aku beli cumalah Sambal Taun Kulit & Perut Lembu, Kuih Apam untuk sikecik, Karipap kononnya sardin (sampai rumah bertukar jadik inti kentang plak), Murtabak Daging, Ayam Percik, Kerabu Daun Selum + Taugeh & Air kedondong Assam Boi...

Ni la Sambal Taun, kan cuma masak lemak jek..(yang ni separuh dari yang dibeli) 


Resepi Sambal Taun /Tahun
Bahan Utama
250 gram Perut Lembu/Babat (Direbus hingga lembut)
250 gram Kulit Lembu/Kikil
Bahan Dihiris
1 inci Lengkuas 
1 inci Halia
4 ulas Bawang Putih
Satu Setengah Biji Bawang Besar
Bahan Lain2
20 biji Cili padi
1 Cawan santan Pekat
2 Cawan Santan Cair
5 Sudu Makan Minyak Masak
Gula & Garam Secukup Rasa
Cara2
Panaskan Minyak
Tumis Bahan yang dihiris hingga naik bau
Masukkan Cili Padi bulat2
Masukkan Semua Santan, Perut Lembu & Kulit Lembu
Garam & Gula secukup rasa
Kacau & Biarkan hingga mendidih
Bolehlah dihidangkan
Sambal Taun Kulit & Perut Lembu tu sebenarnya masak lemak cili api je, cuma cilinya tidak ditumbuk/hancurkan dia buh bulat2 kat masak lemak tu..pastu buh lengkuas skit..aku pun tak faham kenapa ia dipanggil 'Sambal Taun'..bila aku tanya mak, dia jawab 'taun' tu dari perkataan 'tahun' maksudnya boleh tahan bertahun la kot..camtu la citernya..tapi memang best sangat sambal taun tu..susah nak jumpa kalau bukan bulan posa..masa ni la aku borong beli sambal taun tu sampai RM13..hehe, simpan dalam freeze, bila nak makan aku panaskan la skit2..sebab aku jek yang makan, incik suami tak biasa makan..

Bila sebut kulit lembu, tak semua orang biasa makan, memang pelikkan..tapi hari Ahad lepas adala masuk Buletin Utama pasal Kulit Lembu dikomersialkan...mahal tu 1/2kg RM7..hahaha..boleh jadik tauke kalu bisnes kulit lembu nih..hehe..Kulit lembu ni takdela lemak cam kulit ayam tu..ianya kena diproses dulu, dibersihkan untuk buang isi2 & lemak2 yang masih terlekat pada permukaan kulit tu..pastu  bakar untuk kikis bulu2 lembu, pastu dijemur hingga kering & akhir sekali direbus...lepas tu barulah dimasak..biasanya buat Masak Lemak (Sambal Taun), Masak Sup, Kerabu Kulit Lembu ataupun dimasak Taucu,,...hmmm...semuanya sedap2...hehe.. ;)

Ni Ayam Percik untuk Incik Suami sebab tak lalu makan Sambal Taun..hehe (RM3/best jugak)

Ni plak Kerabu Daun Selum + Taugeh..ni pun best...!! (RM2/banyak giler)

Murtabak Daging (RM2)

Hari tu sampai umah pukul 7 ptg...Alhamdulillah sempai gak masak nasi & potong belimbing..hehe..hmmm, agaknya bila lagi aku boleh ke Bazar Ramadhan Tanjung Karang ek...tahun depan la jawabnya...hehe

Asam Pedas Ikan Pari & Sayur Pecal...yummy..!!!

Juadah berbuka hari keempat plak ialah Assam Pedas Ikan Pari...Assam pedas ni Assam Pedas jenis tumis, sesetengah orang buat Assam Pedas Rebus...Lepas tu sayurnya Sayur Pecal, Pecal ni bukan aku yang buat tapi mak..hehe, memang tersimpan kat peti sejuk bahan2 pecalnya, tinggal bancuh & rebus sayuran jek...

Assam Pedas Ikan Pari
Bahan Utama
1 Slice Ikan Pari (dipotong kecil, digaul dengan kunyit & garam
Bahan2 Kisar
Sebiji Tomato
2 Senduk Cili Kisar
1/2 Biji Bawang Besar
2 Biji Bawang Putih
Belacan Sebesar Ibu Jari
Bahan2 Lain
6 Batang Kacang Bendi
Sebiji Tomato dipotong kecil
3 cawan air
Sekeping Asam Keping
Sebatang Bunga Kantan dibelah 2
5 Tangkai Daun Kesum
Sebatang Serai dititiskan
Garam & Gula secukup rasa
4 sudu makan Minyak Masak
Cara2
Goreng Ikan Pari separuh Masak & ketepikan
(Ataupun masukkan dalam Mikrowave dalam 2 minit)
***Tips kalu masuk microwave, jangan buang air ikan yang keluar selepas dimasak dengan mikrowave***
Panaskan 4 sudu Makan Minyak
Tumiskan bahan yang dikisar hingga memekat
Masukkan Serai, Bunga Kantan, Daun Kesum & Assam Keping
Masukkan Air
Biarkan mendidih
Masukkan Kacang Bendi
***Tips bendi hendaklah dimasukkan ke dalam masakan sebaik sahaja memotongnya, sekiranya memotong bendi dahulu, dan membiarkan ia lama sebelum dimasukkan ke dalam masakan, bendi akan berlendir***
Masukkan Tomato yang dipotong & Ikan Pari (beserta air ikan yang keluar selepas masuk di mikrowave)
Masukkan garam & Gula secukup rasa
Biarkan sehingga mendidih & tutup api
Sekarang bolehlah dihidangkan..

Sayur Pecal
Kuah Pecal yang belum dibancuh

Sayur Pecal

Resepi Kuah Pecal Express
Bahan2 digoreng asing2
500 grm Kacang Tanah
2 genggam cili kering (dipotong, dicuci & digoreng)-> Kalu nak pedas boleh bubuh lebih.
Segenggam Udang Kering
Bahan2 Lain
500 gram Bawang Goreng Siap (beli kat kedai jek)
Garam & Gula secukup rasa (**letakkan gula lebih sedikit)
Cara2
Campur semua bahan2 di atas & gaulkan
Kemudian Kisar
***Kisar jangan terlalu halus, kisar agak kasar***
Kemudian bolehlah ambil berapa banyak kuantiti yang diperlukan & bancuh dengan air panas & biarkan sebentar sehingga kembang.
Bolehlah dihidangkan bersama sayuran.
***Bahan kisar yang lebih tadi bolehlah disimpan dalam peti sejuk supaya tahan lama***

Untuk sayur Pecal biasanya aku suka Timun disagat (tak perlu celur) Taugeh, Kangkung, Kacang Panjang..dicelur & dicampurkan dengan kuah pecal tadi..sesetengah orang suka makan dengan sayuran lain seperti sengkuang, pucuk ubi, nasi impit atau mee kuning ataupun bihun...semua tu mengikut selera masing2..Untuk kuah pecal, ada jugak yang suka masukkan daun cekur supaya lebih wangi..itupun menurut citarasa masing2..tak bubuh pun takde masalah... :)