Tuesday, 9 August 2011

Gulai Nangka, Ikan Bakar & Air Asam..sedapnyer...!!!

Balik kampung hari tu memang ada beli nangka muda, sebab teringin sangat nak makan Gulai Lemak Nangka Muda...Akhirnya dapat jugak aku merasa sebagai juadah berbuka hari ini..resepi Gulai Lemak Nangka Muda ni aku blajar dari mak mentua...memang tak sama macam Gulai Lemak Nangka mak aku masak, tapi sedapnya tetap sama...Cuma yang aku buat ni lain skit kot, sebab nak cepat & ikut modified sendirik je, janji jadik..hehe...

Resepi Gulai Lemak Nangka Muda
Bahan Utama
Nangka Muda (direbus hingga lembut)
Bahan Dihiris
Sebiji Bawang Besar
2 Ulas Bawang Putih
Bahan Kisar
1/2 pek serbuk Kari Babas
3 Cawan Santan Pekat
1 cawan Santan Cair
**tips, aku saja suka kisar santan & kari ni sebab malas nak bancuh serbuk kari, kalu tuang je nanti berketul plak..hehe
Bahan2 Lain
Serbuk Jintan Manis & Jintan Putih (boleh beli kat kedai)
4 Tangkai Daun Kari
8 ekor Ikan Bilis
3 Sudu Makan Minyak Masak
Cara2
Masukkan Nangka & Bahan Dikisar sekali dalam periuk
Letakkan atas api
Sementara ia mendidih...,
Panaskan minyak masak dalam kuali
Tumiskan Serbuk Jintan Putih & Jintan Manis bersama Daun Kari
Kemudian masukkan bahan2 yang dihiris tadi & ikan bilis hingga naik bau.
Kemudian masukkan bahan tumisan dalam periuk yang terisi nangka & santan tadi.
Kacau sedikit & masukkan Garam & Gula secukup rasa.
Biarkan hingga mendidih
kemudian bolehlah dihidang...

Resepi Ikan Bakar
Bahan Utama 
4 ekor Ikan Kembung siap disiang
Bahan Rempah
Kunyit & Garam secukup rasa
Serbuk Jintan Putih & Jintan Manis
2 Sudu Makan Susu Pekat
Cara2
Gaulkan Ikan dengan Bahan Rempah hingga cukup rata, lumurkan Sambal Ikan Bakar di atas ikan
Bakar hingga masak
***tips, jangan bakar terlalu kering nanti tak sedap..

Resepi Sambal Ikan Bakar
Bahan2 Dikisar
1 Biji Bawang besar
seulas Bawang Putih
2 batang serai
10 biji Cili Kecik
Bahan2 lain
Garam & Gula Secukup Rasa
6 Helai Daun Limau Purut diracik
3 sudu makan minyak masak
Cara2
Panaskan Minyak
Tumis semua Bahan Dikisar beserta Daun Limau Purut
Masukkan garam & gula secukup rasa
***Tips, masukkan gula lebih sedikit...
  Biarkan ia  masak & agak kering
Kemudian bolehlah tutup api & lumurkan di atas ikan bakar tadi..

Air Asam (Resepi Mentua)
Bahan2 Dihiris Nipis
Sebiji Bawang besar
2 biji Tomato
1 Tangkai Cabai Besar
5 tangkai Cabai Kecil
Lain2 Bahan
1 sudu teh Kerisik
Sedikit Belacan
2 Sudu Besar Cili Sos
1 Sudu Besar Asam Jawa
Secubit Garam
2 1/2 Sudu Besar Gula
Cara2
Campurkan semua bahan di atas
Biarkan lebih kurang 15-30 minit, air tomato akan keluar sendiri
& boleh dihidangkan bersama ikan bakar..
senangkan?? Sedap lagi hehe..

Air Asam ni feveret Incik suami, setiap kali balik kampung, mak mentua mesti buatkan tuk anak & menantunya ni...hehe, orang kedah memang suka makan air asam ni dgn ikan goreng...memang penambah selera..kalu tak caya, tryla...hehe