Balik kampung hujung minggu lepas memang best..dapat berbuka dengan family (walaupun semua x balik) tapi best jugak...2 kali dapat berbuka kat Teluk Intan...hehe, jadila..3 hari sebelum Raya balik nanti, dapatla berbuka sekali lagi dengan family sebelum bertolak kat kampung Mentua (raya tahun ni di kampung Mentua kat Bandar Bahru, Kedah)....
Pastu Ahad yang lepas ni, balikla kami 3 beranak kembali ke Desa Coalfield tercinta..kali ni ikut Jalan Kuala Selangor, konon nak cuba highway baru (Highway Latar)..tapi tak kesampaian....
Bila lalu Kuala Selangor time bulan pose memang tak sah kalu tak singgah Bazar Ramadhan Tanjung Karang..alaa, yang dekat ngan 'flyover' tu...memang best, banyak pilihan lauk-pauk & kuih muih..terutama lauk-pauk & kuih muih tradisi jawa..hehe, situ kan majoriti Jawa & ada juga yang Banjar...Antara yang best Sambal Taun (My feveret), Pecal, Pecel Lele (Ikan Keli Salai dimasak lemak Cili Api), Soto, Nasi Ambeng, Sambal Goreng, Kuih Talam Berlauk, Kuih Tepung Torak & macam2 lagi la yang menggugat naluri rasa tamak nak beli semua yang ada sebab tengah lapar..hehe..
Tapi akhirnya yang aku beli cumalah Sambal Taun Kulit & Perut Lembu, Kuih Apam untuk sikecik, Karipap kononnya sardin (sampai rumah bertukar jadik inti kentang plak), Murtabak Daging, Ayam Percik, Kerabu Daun Selum + Taugeh & Air kedondong Assam Boi...
Ni la Sambal Taun, kan cuma masak lemak jek..(yang ni separuh dari yang dibeli)
Resepi Sambal Taun /Tahun
Bahan Utama
250 gram Perut Lembu/Babat (Direbus hingga lembut)
250 gram Kulit Lembu/Kikil
Bahan Dihiris
1 inci Lengkuas
1 inci Halia
4 ulas Bawang Putih
Satu Setengah Biji Bawang Besar
Bahan Lain2
Satu Setengah Biji Bawang Besar
Bahan Lain2
20 biji Cili padi
1 Cawan santan Pekat
2 Cawan Santan Cair
5 Sudu Makan Minyak Masak
Gula & Garam Secukup Rasa
Cara2
Panaskan Minyak
Tumis Bahan yang dihiris hingga naik bau
Cara2
Panaskan Minyak
Tumis Bahan yang dihiris hingga naik bau
Masukkan Cili Padi bulat2
Masukkan Semua Santan, Perut Lembu & Kulit Lembu
Garam & Gula secukup rasa
Kacau & Biarkan hingga mendidih
Bolehlah dihidangkan
Sambal Taun Kulit & Perut Lembu tu sebenarnya masak lemak cili api je, cuma cilinya tidak ditumbuk/hancurkan dia buh bulat2 kat masak lemak tu..pastu buh lengkuas skit..aku pun tak faham kenapa ia dipanggil 'Sambal Taun'..bila aku tanya mak, dia jawab 'taun' tu dari perkataan 'tahun' maksudnya boleh tahan bertahun la kot..camtu la citernya..tapi memang best sangat sambal taun tu..susah nak jumpa kalau bukan bulan posa..masa ni la aku borong beli sambal taun tu sampai RM13..hehe, simpan dalam freeze, bila nak makan aku panaskan la skit2..sebab aku jek yang makan, incik suami tak biasa makan..Bila sebut kulit lembu, tak semua orang biasa makan, memang pelikkan..tapi hari Ahad lepas adala masuk Buletin Utama pasal Kulit Lembu dikomersialkan...mahal tu 1/2kg RM7..hahaha..boleh jadik tauke kalu bisnes kulit lembu nih..hehe..Kulit lembu ni takdela lemak cam kulit ayam tu..ianya kena diproses dulu, dibersihkan untuk buang isi2 & lemak2 yang masih terlekat pada permukaan kulit tu..pastu bakar untuk kikis bulu2 lembu, pastu dijemur hingga kering & akhir sekali direbus...lepas tu barulah dimasak..biasanya buat Masak Lemak (Sambal Taun), Masak Sup, Kerabu Kulit Lembu ataupun dimasak Taucu,,...hmmm...semuanya sedap2...hehe.. ;)
Ni Ayam Percik untuk Incik Suami sebab tak lalu makan Sambal Taun..hehe (RM3/best jugak)
Ni plak Kerabu Daun Selum + Taugeh..ni pun best...!! (RM2/banyak giler)
Murtabak Daging (RM2)
Hari tu sampai umah pukul 7 ptg...Alhamdulillah sempai gak masak nasi & potong belimbing..hehe..hmmm, agaknya bila lagi aku boleh ke Bazar Ramadhan Tanjung Karang ek...tahun depan la jawabnya...hehe
2 comments:
nyum2..sedapnya..nk try buat resepi nie
Best kan bazar tanjung karang tu..pernah masuk tv,pengacara tu pun rasa wow!mcm2 ada
Post a Comment