Diam tak diam dah Hari Ke-8 kita berpuasa, rasa cepat sungguh masa berlalu..tapi rasa excited nak sediakan juadah sebelum berbuka masih lagi berkobar2..hehe
Untuk Juadah kali ni cuma masak Kari Udang je la, sebab sayur semalam masih ada lagi..sayang rasa nak buang, masih boleh dimakan lagi..kalu namanya udang, kitorang 3 beranak memang feveret..hehe lagi2 sikecik tu, kalu udang goreng makan nasi ngan kicap pun jadik...
Kari Udang
Bahan Utama
500 gram Udang Sederhana
Bahan Dihiris
1/2 Biji Bawang Besar
2 ulas Bawang Putih
Sehiris Halia
Bahan Kisar
1 Cawan Santan pekat
1 Cawan Santan Cair
1/2 Pek Serbuk Kari Udang Babas
Lain2 Bahan
Serbuk Jintan Manis + Jintan Putih (ada jual kat kedai dah dalam bentuk serbuk)
3 Tangkai Daun Kari
Sebiji Tomato Dipotong
4 Sudu Makan Minyak Masak
Cara2
Panaskan Minyak Masak
Masukkan Serbuk Jintan Manis + Jintan Putih & Daun Kari
Masukkan Tomato
Tumis bahan dihiris hingga naik bau
Masukkan Bahan Kisar B, kacau sedikit & Biarkan hingga mendidih & pecah minyak
Masukkan Garam & Gula secukup rasa
Masukkan Udang & tunggu hingga lebih kurang 3-5 minit.
Tutup api
***Tips udang tidak boleh dimasak lama2 nanti jadik kecut..
Ni cara aku masak yg express.. hehe, kalu org dulu2 dia akan masukkan kari dulu pastu santan sikit demi sedikit..kalu aku, aku buh je sekaligus..malas nak masuk sikit2 cam leceh jek..hehe..tapi rasa memang tak lari..yang penting sedap sebab ada rasa manis udang...hehe
No comments:
Post a Comment