Wednesday 10 August 2011

Masak Lemak Ketam yang Menjilat Jari...!!!

Kalu dalam menu yang dirancang, juadah hari ni memanglah Masak lemak Ketam..haha..menjadi jugak ikut menu, tak macam tahun lepas, tak pandai nak budget lauk, mesti lebih banyak setiap kali buka & bersahur.. :)
Sayurnye plak Kangkung Goreng Belacan yang kebetulan ada kangkung lebih dari buat pecal hari tu...hehe, tkn baik membazir tau.. :) Jadinya Kangkung Goreng Belacan takyah la tulis resepi lagi sebab minggu lepas dah masak pun juadah ni..hehe

Ini la resepi Masak Lemak Ketam yang mudah disediakan....

Resepi Masak Lemak Ketam
Bahan Utama
Ketam 4 ekor dipotong tengah
Bahan dikisar
Sebiji Bawang Besar
1 Kiub Ikan Bilis
Sebiji Cili Merah Besar
1 Sudu Teh Serbuk Kunyit
3 Cawan Santan Pekat
1 Cawan Santan Cair
Bahan2 Lain
2 Batang Serai Dititis
Garam & Gula Secukup Rasa.
Cara2
Masukkan bahan dikisar, Serai & Ketam ke dalam periuk
Letakkan di atas api
Kacau sedikit sementara tunggu mendidih 
**tips perlu dikacau selalu untuk elakkan pecah minyak
Masukkan Garam & Gula Secukup Rasa
Bila Mendidih Tutup Api & Boleh Dihidangkan..

Senangkan??...hehe, ni la cara yang express & paling mudah..hari ni aku & incik suami menambah nasi gara2 Masak Lemak Ketam..Si kecik tu pun suka..puas hati hari ni dapat makan ketam..yey..!!!

No comments: