Wednesday 3 August 2011

"Sotong Masak Kicap & Sambal Goreng Tempe" Juadah Hari ke-3 Ramadhan....

Alhamdullilah hari ni dah hari Ke-3 Ramadhan...perut pun dah biasa berpuasa berbanding hari pertama yang terasa agak letih...
Untuk juadah hari ini (kalau ikut menu yang dah aku buat 2 minggu sebelum puasa tu) hehe...Sotong Masak Kicap, Sambal Goreng Tempe, Air Sarsi & Kuih Karipap..tapi disebabkan Kuih Tepung Pelita semalam masih ada lagi, jadik tak jadilah nak goreng karipap tu, makan je la Tepung Pelita..sayang la membazir ni...hehe..

Sotong Masak Kicap ni ada sejarahnya..hehe, lauk ni la yang mak buat masa aku mula2 belajar puasa...rasa sedap giler berbuka masa tu..Almaklumla 1st time puasa...haha, sampai sekarang aku ingat, mak kata aku waktu 1st time posa nampak letih sangat sampai kulit tukar kaler biru...adoi..camne la anak aku nanti belajar posa ye...mesti macam2 karenah...

Kat bawah ni resepi Sotong Masak Kicap yg aku blajar dari mak..hehe

Resepi Sotong Masak Kicap
 Bahan Utama
500gram Sotong
Bahan Ditumbuk
2 sudu teh Lada Putih, 
1 ulas Bawang Putih,
1/2 biji Bawang Besar
Bahan2 Lain
3 Sudu makan minyak masak
1 sudu makan Sos Tiram
Sedikit Daun Sup
1/2 cawan Kicap Manis
Garam & Gula Secukup Rasa
Cara2
1.Panaskan Minyak Masak.
2. Tumiskan bahan yang ditumbuk hingga naik bau.
3.Masukkan Sos Tiram & Kicap manis.
4. Masukkan Garam & Gula secukup rasa.
5.Masukkan Sotong..biarkan sehingga sotong masak.
6.--Tips1---Jangan terlalu lama, sotong akan kecut.
7.--Tips2---Jangan tambah air sebab sotong akan keluarkan air.
8.Hidangkan & Taburkan dengan Daun Sup.

Sambal Goreng Tempe
Bahan2 Digoreng (digoreng asing2)
Sebungkus Tempe dipotong kecil
Sebiji Ubi kentang dihiris nipis
Segenggam Ikan Bilis (dah dikupas)
Segenggam Kacang Tanah
Bahan2 Sambal
3 Sudu Makan Cili Kisar.
2 Sudu Makan Cili Sos
3 Sudu Makan Gula
1/2 Biji Bawang Besar dihiris nipis
Seulas Bawang putih dihiris nipis
2 Sudu makan Minyak masak
Cara2
1.Goreng semua bahan yang digoreng secara berasingan hingga garing rangup & ketepikan.
2.Panaskan Minyak Masak untuk membuat sambal.
3.Tumiskan bawang putih.
4.Masukkan Cili Kisar, Cili Sos & Gula
5.Tunggu hingga Cili masak & memekat
6.---Tips---xperlu bubuh garam sebab ikan bilis dah masin.
7. Bila cili sudah memekat masukkan bawang besar.
8. Kacau sebentar.
9. Tutup api dan biarkan sambal sejuk.
10.Masukkan bahan digoreng ke dalam sambal yang sejuk tadi & gaulkan rata.
11.Sekarang boleh dihidangkan.

Kuih Tepung Pelita
hehe..kuih ni takde resepi sebab beli kat Bazar ramadhan... ;)

Resepi Sambal Goreng Tempe tu resepi aku sendiri..agak2 je..tapi incik suami suka kalau dimakan terus sebab masih rangup lagi, kalau biarkan lama dah x rangup la bahan2 yang digoreng tu...

Kebanyakan kalau resepi aku sendiri atau aku blajar dari mak semua guna bawang besar..aku memang tak guna langsung bawang merah (aku panggil bawang kecil)..leceh, pastu kecik2 malas nak kupas...tapi setakat ni walaupun guna bawang besar, ok je...rasa masakan pun sama je cam buh bawang merah..so, takde masalah la...hehe

Bawang Besar ni sesuai sgt untuk pompuan2 yang bekerja ni..(biasanya aku pakai bawang besar warna merah2 pink tu, bukan bawang besar kaler hijau)..mudah dikupas & besar2 & paling penting menjimatkan masa.....hehe..