Monday 8 August 2011

Asam Pedas Ikan Pari & Sayur Pecal...yummy..!!!

Juadah berbuka hari keempat plak ialah Assam Pedas Ikan Pari...Assam pedas ni Assam Pedas jenis tumis, sesetengah orang buat Assam Pedas Rebus...Lepas tu sayurnya Sayur Pecal, Pecal ni bukan aku yang buat tapi mak..hehe, memang tersimpan kat peti sejuk bahan2 pecalnya, tinggal bancuh & rebus sayuran jek...

Assam Pedas Ikan Pari
Bahan Utama
1 Slice Ikan Pari (dipotong kecil, digaul dengan kunyit & garam
Bahan2 Kisar
Sebiji Tomato
2 Senduk Cili Kisar
1/2 Biji Bawang Besar
2 Biji Bawang Putih
Belacan Sebesar Ibu Jari
Bahan2 Lain
6 Batang Kacang Bendi
Sebiji Tomato dipotong kecil
3 cawan air
Sekeping Asam Keping
Sebatang Bunga Kantan dibelah 2
5 Tangkai Daun Kesum
Sebatang Serai dititiskan
Garam & Gula secukup rasa
4 sudu makan Minyak Masak
Cara2
Goreng Ikan Pari separuh Masak & ketepikan
(Ataupun masukkan dalam Mikrowave dalam 2 minit)
***Tips kalu masuk microwave, jangan buang air ikan yang keluar selepas dimasak dengan mikrowave***
Panaskan 4 sudu Makan Minyak
Tumiskan bahan yang dikisar hingga memekat
Masukkan Serai, Bunga Kantan, Daun Kesum & Assam Keping
Masukkan Air
Biarkan mendidih
Masukkan Kacang Bendi
***Tips bendi hendaklah dimasukkan ke dalam masakan sebaik sahaja memotongnya, sekiranya memotong bendi dahulu, dan membiarkan ia lama sebelum dimasukkan ke dalam masakan, bendi akan berlendir***
Masukkan Tomato yang dipotong & Ikan Pari (beserta air ikan yang keluar selepas masuk di mikrowave)
Masukkan garam & Gula secukup rasa
Biarkan sehingga mendidih & tutup api
Sekarang bolehlah dihidangkan..

Sayur Pecal
Kuah Pecal yang belum dibancuh

Sayur Pecal

Resepi Kuah Pecal Express
Bahan2 digoreng asing2
500 grm Kacang Tanah
2 genggam cili kering (dipotong, dicuci & digoreng)-> Kalu nak pedas boleh bubuh lebih.
Segenggam Udang Kering
Bahan2 Lain
500 gram Bawang Goreng Siap (beli kat kedai jek)
Garam & Gula secukup rasa (**letakkan gula lebih sedikit)
Cara2
Campur semua bahan2 di atas & gaulkan
Kemudian Kisar
***Kisar jangan terlalu halus, kisar agak kasar***
Kemudian bolehlah ambil berapa banyak kuantiti yang diperlukan & bancuh dengan air panas & biarkan sebentar sehingga kembang.
Bolehlah dihidangkan bersama sayuran.
***Bahan kisar yang lebih tadi bolehlah disimpan dalam peti sejuk supaya tahan lama***

Untuk sayur Pecal biasanya aku suka Timun disagat (tak perlu celur) Taugeh, Kangkung, Kacang Panjang..dicelur & dicampurkan dengan kuah pecal tadi..sesetengah orang suka makan dengan sayuran lain seperti sengkuang, pucuk ubi, nasi impit atau mee kuning ataupun bihun...semua tu mengikut selera masing2..Untuk kuah pecal, ada jugak yang suka masukkan daun cekur supaya lebih wangi..itupun menurut citarasa masing2..tak bubuh pun takde masalah... :)


No comments: