Monday, 1 August 2011

Nasi Tomato cepat siap tuk buka posa hari pertama 2011...yey!!!

hahaha...bulan yg ditunggu2 pun tiba...memang  rasa tak sabar sangat nak tunggu bulan Ramadhan..2 minggu sebelum puasa dah sediakan menu untuk sebulan punya juadah berbuka...hehe..sungguh beria2 sekali...
Tapi seperti 3 tahun lepas tak dapat lagi nak ke Terawih di Masjid sebab kena jaga si kecik di rumah..., Incik suami je la yang pergi...

Bulan Posa ni sangat best..pertamanya bulan yang kita tunggu2 yang penuh dengan kemuliaan & keberkatan, bulan yang paling baik dari segala bulan...

Untuk berbuka posa hari ini (hari pertama) dah janji ngan incik suami buat Nasi Tomato, Ayam Masak Merah, Pajeri Terung, Acar Timun...kat bawah ni la resepi2 yang bakal aku buat hari ni, tapi semua untuk 3 orang makan jek (2 org dewasa, sorang si kecik)..memang cukup2 je untuk berbuka & bersahur esoknya..hehe...kuih pulak Popia Goreng...wah rasa dah lapar ni...hehe

Resepi Nasi Tomato 
Bahan Utama
11/2 pot Beras
2 biji Buah Tomato (dikisar)
Bahan yang dihiris
1/2 biji Bawang Besar
1 ulas Bawang Putih
1/2 cm Halia
1 batang Serai
Lain2 bahan
Kulit Kayu Manis & Bunga Lawang
Sedikit Kismis
Sedikit garam
3 sudu makan minyak masak
Cara2
Masukkan Minyak dalam periuk Nasi.
Bila Minyak sudah panas, tumis Kayu Manis & Bunga Lawang bersama bahan yang dihiris sehingga naik bau.
Masukkan beras yang sudah dibasuh.
Masukkan Tomato yang dikisar & tambah air secukupnya untuk menanak nasi.
Masukkan sedikit garam & kacau sedikit (supaya sebati)
Masukkan kismis.
Tutup periuk hingga nasi masak.
*Nasi ni tak buh susu cair, sebab mmg xsuka bubuh,..tapi rasanye memang best.., cubalah!! :)

Ayam Masak Merah
Bahan Kisar
1/2 biji bawang Besar
1 ulas Bawang Putih
1/2 cm Halia
Sebiji Tomato
3 Senduk Cili kisar (kalau nak pedas buh banyak)
3 sudu besar Sos Cili
Bahan2 Lain
3 sudu makan minyak masak
1/4 ayam (dipotong 6, digaul dengan garam & kunyit & digoreng separuh masak)
1/2 biji bawang besar dihiris.
Garam & Gula secukup rasa.
Sedikit daun Sup.
Cara2
Ayam digoreng separuh masak.
Panaskan minyak dalam kuali.
Tumiskan bahan kisar hingga pekat & cili masak.
Masukkan garam & gula secukup rasa.
Masukkan ayam yang digoreng separuh masak.
Kacau sedikit supaya ayam & kuah bercampur rata.
Biarkan dalam 15 minit.
Masukkan bawang besar yang dihiris tadi.
Hidangkan dan taburkan daun sup di atasnya.

Pajeri Terung
Bahan A (Dikisar sekali)
1/2 biji Bawang Besar.
1 ulas Bawang Putih.
1/2 cm Halia.
Bahan B (Dikisar sekali)
1 sudu besar Kerisik.
4 sudu besar serbuk kari ikan (selalu pakai cap Babas je).
2 Cawan Santan
Lain2 Bahan
3 tangkai Daun Kari.
Sebiji Terung Bulat (yang sederhana Besar) dipotong 6.
3 sudu makan minyak masak
Garam & Gula secukup rasa
Cara2
Panaskan minyak.
Tumiskan Daun Kari & masukkan bahan A hingga naik bau.
Masukkan Bahan B tunggu hingga 15 minit.
Masukkan Terung tunggu hingga terung empuk & kuah agak pekat.
Masukkan Garam & Gula Secukup Rasa.

Acar Timun
Bahan2
1/2 bijik Timun (Dihiris nipis)
1/2 biji Bawang Besar Dihiris Nipis
1/2 biji Lobak Merah (Disagat jadi bentuk jadi panjang2 & nipis)
Sebijik Cili besar (yang merah) (dihiris nipis)
4 Bijik Cili Burung (Dihiris)
2 Sudu Besar Sos Cili
1 sudu Besar Cuka
1 Sudu Besar Gula. 
Cara2
Masukkan Semua Bahan2 dalam satu mangkuk & gaulkan sebati.
Aku tak Buh nenas sebab malas nak beli nenas. Kalu beli sebijik banyak sangat, takde sape nak makan time posa nih...haha

Popia Goreng (untuk 20 biji Popia pakai kulit popia yang kecil)
Bahan A
Kulit Popia
Sedikit Tepung Gandum dibancuh dengan sedikit air untuk dijadikan pelekat 
Bahan B (ditumbuk)
1/2 biji bawang besar
1 biji Bawang putih
1/2 Genggam Udang Kering
Bahan2 Lain
3 batang Kacang Panjang (dipotong dadu)
Segenggam Taugeh
Sebijik Telur (digoreng Dadar & dipotong dadu)
Sebijik kecil Lobak (Disagat jadi bentuk jadi panjang2 & nipis)
2 Sudu Makan Sos Tiram
1 Sudu Teh Gula
3 Sudu Makan Minyak masak
(tak perlu buh garam sebab sos Tiram & Udang Kering tu dah masin)

Cara2 buat inti Popia
Panaskan Minyak
Tumis bahan B hingga naik bau.
Masukkan Sos Tiram dan kacau sebentar.
Masukkan Kacang Panjang, Lobak Merah,
Kemudian Masukkan Taugeh & Telur --Gaulkan hingga sebati.
Biarkan sejuk
Kemudian bolehlah masukkan inti dalam kulit popia, bungkus & lekatkan guna tepung gandum tadi...
& Gorengkan hingga keperangan.
Hidangkan dengan salutkan sos di Atas Popia beserta taburkan bawang goreng & Daun Sup.

Sos Popia
Bahan2
1/2 biji bawang besar
3 Sudu Besar Bawang Goreng
4 Senduk Cili Kisar
2 Sudu Besar Sos Cili
1/2 Biji Tomato
Cara2
Semua Bahan Dikisar & ditumis sehingga Pekat
Masukkan sedikit garam & Lebihkan gula untuk rasa yang agak manis.

Waaaah...kalu tengok banyaknye benda aku nak masak hari ini...hehe..tapi popia goreng ni aku dah siap goreng separuh masak semalm & masukkan dalam freze, kalu nak makan aku defrost pastu baru goreng..camtu gak dengan Sosnya..masuk peti ais la, apa lagi..hahaha

Biasanya kalu memasak, aku akan mulakan dengan masak nasi dulu..Nasi kan yang paling lambat masak...lepas tu sementara tunggu nasi masak, aku goreng la ayam dulu..(untuk Ayam Masak Merah/sambal Ayam)..sementara ayam masak pulak, aku wat la bahan2 untuk pajeri..sambil menyambill a kalu nak cepat..Nasib Baik dapur aku ada 3 penunu. yang tengah tu tanak nasi, yang kiri goreng ayam, yang kanan masak pajeri...hahaha..biasa la kalu semua nak cepat & pantas...masak pun kena ada sistem gak..
Memang aku biasa masak guna dapur gas, lagi menjimatkan..bukan takde rice cooker, tapi lecehla..masak dah la sikit, rice cooker besar gajah punya..kang nak basuh rice cooker lagi satu hal..tunggu anak ramaila kot baru guna rice cooker tu atau tunggu ada tetaku datang nak makan kat umah..hehe..

Kalu tengok cara & resepi di atas tu dah dimodenkan sikit..hehe, cara yang ringkas tapi rasanya memang tak lari, memang sedap..hehe (puji diri sendiri)...amatlah sesuai untuk wanita yang berkerjaya cam aku..cewaah...! 
Yela sampai umah pun paling cepat dalam kul 6 petang..biasanya aku solat dulu & terus mulakan masak..nasib baik si kecik tu tak suka mengacau sangat, dia buat keje sendirik je la..bila si kecik tu terbau sedap, mula la tanya..."mama, masak apa tu?, nak tengok.." tapi dia tengok je la tak kacau pun....pas siap masak, hidang atas meja & tutup ngan tudung saji barula pegi mandi & siap2 kan diri. Sementara tunggu incik suami balik, kalau sempat siap2 kan si kecik dulu, biasanya dalam kul 7 tu tukarkan baju sikecik, tapi tak mandila, sebab sikecik ni kat daycare dah dimandikan...

Itula resepi hari ini...untuk esok, rasanya menu nya Ikan siakap 3 rasa kot..haha...tunggu je la esok camne nanti jadi ke tak 3 rasa tu..hehe

No comments: